Rubriky
Recepty

Špaldový wrap se zeleninou a sýrem

Máte rádi tortilly? Plněné placky, wrapy či palačinky naslano? Pokud je odpověď jednoznačně ano, dnešním receptem vám udělám radost. To si tak jednou uchystáte těsto, abyste jej prohřáli na kontaktním grilu, v dobré společnosti rajčat, šunky, sýru a jogurtového dipu. Musím vám říci, vzniklo něco úžasného. Do wrapu můžete přidat též listovou zeleninu, ať už ledový salát, najemno nakrájené pekingské zelí, čerstvý špenát, polníček, rukolu či pak choy. Na jaře si dokážu představit i mladé lístky bršlice kozí nohy, medvědí česnek, svěží drobné kopřivy. Pokrm jsem též zkusila doplnit o mladé jitrocelové lístky. Vězte, že to byla nevídaná dobrota.

Co vše budeme potřebovat?  

  • 250 g špaldové mouky
  • 60 ml olivového oleje
  • 130 ml vody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička vinného kamene
  • ½ čajové lžičky dobromysle
  • 100 g vysokoprocentní šunky
  • 100 g kozí goudy
  • 6 rajčat
  • 150 g tučnějšího jogurtu
  • 2 hrsti jitrocelových lístků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička harissy

Jak na to?

Zhruba 200 g mouky nasypeme do mísy, přidáme olej, vodu, sůl, dobromysl a vinný kámen. Mícháme vařečkou asi 10 minut, abychom získali vláčné, křepké a poddajné těsto. Dle potřeby je možné přisypat mouku, případně jí pomoučit vál, na kterém budeme formovat placky. Z těsta bychom jich měli získat zhruba 8. Placky opékáme z obou stran. To že se jim daří dobře, poznáme podle větších bublin, které dříve či později začnou brázdit povrch těsta. Placky se snažíme mít stále vláčné, abychom je příliš nevysušili. Následně je položíme na talíř, necháme jemně vydechnout. Mezitím si nachystáme jitrocelové lístky, kdy je nejprve umyjeme, vysušíme, polovinu z nich odložíme stranou a zbytek nasekáme najemno. Takto nadrcené lístky přidáme do bílého jogurtu, který dále ochutíme prolisovaným česnekem a harissou. Touto směsí wrap potřeme, obložíme jej šunkou, sýrem, kousky rajčat a zbývajícími lístky jitrocele. Zatočíme a můžeme ještě krátce prohřát na kontaktním grilu.  

Sladká varianta

Tuto dobrotu lze uchystat i na sladko. S parádní porcí pomerančů, které jsme nakrájeli nadrobno a nechali prohřát pár minut s kokosovým cukrem na pánvi. Poté směs smísíme s bílým jogurtem, plníme wrap a doplníme o kousky hořké čokolády. Přeložíme, a ještě různě dozdobíme. Nyní lze dekorovat velkou spoustou bylinek, jedlých květin, mochyní, jahodami, borůvkami, vším, co hrdlo i oko ráčí.  

Varianta s avokádem

Máte-li rádi avokádo, lze wrap naplnit také tímto exotickým ovocem. Pak jej stačí pouze umixovat s mrkví, česnekem, citrónovou šťávou, himalájskou solí a též, máme-li rádi, troškou oliv. Výslednou pastou plníme placky, které jemně prohřejeme na kontaktním grilu.  

Autorka receptu: Mgr. Zuzana Švédová, autorka knihy Zdravou stravou proti únavě

Sdílet článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *