Tento úžasný letní dezert s jahodami, limetkou a voňavou meduňkou je rychlý a očaruje každého, komu jej připravíte.
Co budete potřebovat?
300 g jahod
70 g kokosového cukru
15 ml limetkové šťávy
20 g práškové želatiny
200 ml smetany 33 % tuku
100 ml vody
1 hrst listů meduňky lékařské
5 g bio citrónové kůry, případně kůry z bio limety
Jak na to?
Nejprve si namočíme práškovou želatinu, kterou zalijeme 100 ml studené vody, přivedeme ji k varu a ihned vypneme. Následně umixujeme omyté jahody, ke kterým přidáme cukr, několik lístků meduňky, bio citrónovou kůru a limetkovou šťávu. Do připravené ovocné směsi vmícháme horkou želatinu, rozdělíme ji na dva díly, abychom tím prvním z poloviny plnili připravené formičky. Do zbylé ovocno želatinové směsi vmícháme ušlehanou smetanu a vyplníme jí zbývající prostor uvnitř formiček. Necháme ztuhnout v lednici, vyklopíme, dozdobíme lístky meduňky a pokud máme, též čerstvými plátky jahod a mandlí.
Nemáme-li jahody, můžete nahradit meruňkami, domácími borůvkami, malinami či švestkami, i toto ovoce lze bez obav použít. Případně, jednotlivé vrstvy lze střídat. Uplatníme zde také kiwi, mango, případně jen vrstvu uchystanou z pomerančové šťávy.
Autorka receptu : Mgr. Zuzana Švédová